Recent News
Wybór odpowiedniej diety

Podczas gdy wiele osób w pewnym momencie rozważa, która dieta jest dla nich najlepsza, zbyt wielu z nas nie zastanawia się nad możliwymi negatywnymi aspektami różnych schematów żywieniowych, mówi Lisa D. Ellis, zarejestrowany dietetyk w prywatnej praktyce na Manhattanie i w White Plains w Nowym Jorku. Jest także certyfikowanym dietetykiem specjalizującym się w zaburzeniach odżywiania i licencjonowanym klinicznym pracownikiem socjalnym.

„Diety są tak powszechną częścią naszej kultury, że wiele osób ma tendencję do tego, aby nie dać dużo myśli do minusów potencjalnej diety”, mówi. „Niedoszli dietetycy mogą być mniej uważni na ewentualne czerwone flagi, ponieważ są zaintrygowani pełnymi nadziei twierdzeniami zwolenników niektórych diet”. Jako dietetyk i terapeuta żywieniowy, moim priorytetem jest to, że ludzie mają dobrze zbilansowaną dietę i utrzymują zdrową relację z jedzeniem.”

Co oznacza Czerwona Flaga?

W kontekście diet, czerwona flaga to aspekt planu posiłków, który sygnalizuje, że powinieneś trzymać się od niego z daleka z wielu powodów – czy jest niezdrowy, czy brakuje mu właściwego odżywiania, czy jest mało prawdopodobne, że będzie trwały na dłuższą metę, czy też może w jakiś sposób zaszkodzić twojemu zdrowiu.

Niektórzy ludzie nie rozpoznają czerwonych flag diety, ponieważ nikt o nich nie mówi, mówi Amanda Sauceda, zarejestrowany dietetyk w Long Beach w Kalifornii. „Myślę, że teraz zaczynamy widzieć zmianę w rozmowie wokół żywności i jedzenia”, mówi. „To ułatwia ludziom posiadanie informacji, których potrzebują, aby podejmować lepiej poinformowane decyzje dotyczące ich zdrowia. Ludzie zaczynają widzieć, że nie ma jednego stylu odżywiania, który będzie działał dla każdej osoby.”

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, unikanie lub zarządzanie cukrzycą, poprawa zdrowia sercowo-naczyniowego lub jakaś kombinacja tych celów, ważne jest, aby być świadomym potencjalnych czerwonych flag diety.

1. Obietnica zbyt specyficznego wyniku.

Plany posiłków dietetycznych są zwykle zaprojektowane tak, aby działały dla szerokiej gamy ludzi, bez obiecywania dokładnego wyniku. „Jeśli plan posiłków obiecuje bardzo konkretny wynik, jak utrata 30 funtów w 30 dni, powinieneś uruchomić” – mówi Sauceda. „Nie możesz zagwarantować, że twoje ciało będzie wyglądać lub nawet czuć się inaczej (po zastosowaniu diety przez określony czas). Ciało każdego z nas jest inne”.

2. Dieta wymaga drastycznego cięcia spożycia kalorii.

„Plany posiłków, które zachęcają do drastycznych redukcji kalorii lub przedłużonych okresów głodu, mogą przyczynić się do utraty wagi, jeśli taki jest twój cel” – mówi Sandra Arevalo, zarejestrowany dietetyk, który jest dyrektorem ds. zdrowia społeczności i odnowy biologicznej w Montefiore Nyack Hospital w Nyack, w stanie Nowy Jork. „Jednak nie są one zdrowe, ponieważ mogą powodować zmęczenie, zawroty głowy, niedożywienie i / lub niedobory składników odżywczych, wśród wielu innych objawów”. Crash diety prawie nigdy nie są trwałe, a ludzie mają tendencję do rezygnacji z nich po kilku tygodniach lub miesiącach, odzyskując utraconą wagę. Skutkuje to cyklem wagowym, czyli powtarzającymi się wahaniami wagi, które same w sobie mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem chorób kardiometabolicznych.

3. Plan posiłków diety sprawia, że czujesz się źle lub wstydzisz się tego, co zwykle jesz.

Jeśli plan posiłków sprawia, że czujesz się źle o sobie, „to duża czerwona flaga”, mówi Sauceda. „Jeśli plan posiłków koncentruje się na wszystkich 'złych’ rzeczach, które zwykle jesz, jako sposób na wyróżnienie ich planu, wykop ten plan posiłków. Jest to podwójna czerwona flaga, jeśli plan posiłków jest również bardzo niskokaloryczny. Jedzenie nie jest dobre lub złe, po prostu jest, a twój związek z jedzeniem ma znaczenie. Plany posiłków powinny być narzędziem, które pomoże ci wprowadzić zdrowe zmiany.”

4. Dieta obiecuje szybką utratę wagi.

Jeśli chodzi o zrzucanie funtów w sposób zrównoważony, nie ma srebrnej kuli szybkiej poprawki, mówi Anthony DiMarino, zarejestrowany dietetyk z Cleveland Clinic’s Center for Human Nutrition. „Nie jeden pojedynczy produkt lub plan zapewni (zrównoważoną) szybką utratę wagi lub szybką naprawę”, mówi. „Stan wagi jest pod wpływem wielu czynników i nie ma nic prostego w tym temacie. Każdy rodzaj quick-fix ma tendencję do bycia nietrwałym w czasie. Jeśli brzmi to zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe, to prawdopodobnie jest. Zrównoważona utrata masy ciała będzie występować powoli przez długi okres czasu.”

5. Dieta plan posiłków touts roszczeń „przełomu naukowego”.

Badania nad dietami i produktami odchudzającymi trwają latami, mówi DiMarino. „Przełomy naukowe są dość rzadkie. Ponadto produkty i diety, które pokazują obiecujące wyniki, mogą zyskać pewien rozgłos, zanim trafią na półki” – mówi. „Dlatego 'naukowe przełomy’ mają tendencję do bycia błędnym określeniem. Większość planów dietetycznych wykorzystuje te roszczenia, aby przyciągnąć twoją uwagę i zazwyczaj dlatego, że nie ma formalnych badań wspierających je.”

DiMarino zaleca rozważenie diet – jak dieta śródziemnomorska, która jest oceniana nr 1 na liście U.S. News 2022 Best Diets Overall – które mają lata badań wspierających ich skuteczność.

6. Plan posiłków obejmuje produkty spożywcze, które musisz kupić.

Zdrowe plany żywieniowe powinny być w stanie pokryć wszystkie twoje wymagania żywieniowe bez konieczności zakupu jakichkolwiek suplementów, środków oczyszczających, kropli lub tabletek.

„Żywność jest głównym źródłem wszystkich składników odżywczych, błonnika i wody, których potrzebujemy” – mówi Arevalo. „Kiedy przestrzegasz dobrze zbilansowanego planu posiłków, będziesz w stanie oczyścić, nawodnić i spełnić swoje cele wagowe tylko dzięki żywności”.

7. Dieta wzywa do spożywania nadmiernych ilości określonego jedzenia, lub grupy żywności, i unikania innych rodzajów żywności.

„Każda żywność lub grupa żywności dostarcza szeregu składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego zdrowia” – mówi Arevalo. Kiedy wycinasz wiele grup żywności i podkreślasz tylko wąski zestaw pokarmów w swojej diecie, możesz skończyć z niedoborem pewnych składników odżywczych, doświadczając jednocześnie ryzyka zdrowotnego związanego z nadmiernym spożyciem innych pokarmów.

Na przykład: „Istnieją plany posiłków, które wymagają unikania węglowodanów. Węglowodany są głównym źródłem kalorii w naszej diecie. Jeśli nie jemy węglowodanów, nasz organizm będzie musiał wykorzystać inne składniki odżywcze, w tym białko, aby wytworzyć energię, co nie jest idealne i może spowodować problemy zdrowotne”.

8. W planie posiłków brakuje różnorodności.

Jeśli plan posiłków koncentruje się na obracaniu tylko garstki żywności, to jest to czerwona flaga. „Dotyczy to nawet sytuacji, gdy żywność jest 'zdrowa’, ponieważ jednym z kamieni węgielnych solidnego sposobu odżywiania jest różnorodność” – mówi Sauceda. „Różnorodność jest ważna, ponieważ nie ma jednego jedzenia, które da ci wszystkie wartości odżywcze, których wymaga twoje ciało. Chcesz upewnić się, że obejmuje wszystkie grupy żywności i ma różnorodność żywności w każdej grupie żywności. Plus, różnorodność jest wsparciem dla zdrowego mikrobiomu jelitowego wraz z ogólnym zdrowiem.”

9. Dieta jest promowana przez celebrytów, którzy nie są specjalistami medycznymi lub ekspertami od diety i żywienia.

Niektórzy sławni ludzie pozostają w wiadomościach, ponieważ zawsze wydają się być opętani jedną kontrowersją lub inną, mówi DiMarino. „Stają się i pozostają popularne, ponieważ powodują zamieszanie. Firmy odchudzające wykorzystują tę koncepcję”, mówi. „Wiedzą, że klienci będą przylatywać na ich strony, jeśli popularna gwiazda poprze ich produkt. Niestety, wielu celebrytów ma zerowe wykształcenie lub wiarygodność, aby wspierać takie produkty lub plany. Jeśli znana osoba popiera konkretny produkt, w którym nie ma doświadczenia, zalecałbym, abyś szukał gdzie indziej.”

10. Musisz kupować całe swoje jedzenie z jednego źródła.

Jeśli dieta wymaga, abyś kupił wszystkie swoje jedzenie, koktajle i przekąski od firmy marketingowej planu posiłków, to jest to czerwona flaga, mówi Lara Metz, zarejestrowany dietetyk z siedzibą w Nowym Jorku. „Co jeśli nie masz dostępu do ich produktów? Co, jeśli nie dbasz o smak lub nie zgadzają się z tobą?”.

11. Zawsze trzeba jeść inaczej niż inni.

Jedzenie jest przeznaczone na paliwo i dla przyjemności. „Gdzie jest przyjemność, jeśli zawsze jesz inaczej niż twoja rodzina lub przyjaciele?” mówi Metz. „Diety, które są tak restrykcyjne, gdzie czujesz się ograniczony i nie możesz uczestniczyć we wspólnych posiłkach, uroczystościach lub czymś tak prostym jak rodzinny obiad, mogą być czerwoną flagą”.

12. Plan posiłków diety powoduje „lęk przed restauracją”.

Diety, które są uber-restrykcyjne i wymagają bardzo konkretnych składników i przygotowania do punktu, w którym powodują lęk przed jedzeniem w restauracji, to czerwona flaga. „Ten niepokój i restrykcyjne zachowanie może spowodować niezdrową relację z jedzeniem i nie doprowadzi do długoterminowego sukcesu” – mówi Metz.

13. Obecność wielu czerwonych flag.

Niektóre diety wzywają wyznawców do jedzenia tylko niektórych pokarmów i ograniczania innych przez określoną ilość dni, a następnie przełączają go z innym zestawem ograniczeń przez inną określoną ilość dni, mówi Ellis. „Restrykcyjne diety są czerwonymi flagami”, mówi Ellis. „Ograniczone czasowo diety są czerwonymi flagami i specyficzne diety (żywności) są czerwonymi flagami. Trzy czerwone flagi w jednym typie diety są imponujące”.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *