Recent News
Chronoodżywianie

Co odkryli badacze? Jedzenie największego posiłku na początku dnia raczej nie robi różnicy.

„Pojęcie czasu jedzenia, aby wpłynąć na zdrowie, istnieje od dawna”, powiedziała autorka badania Alexandra Johnstone, zarejestrowany dietetyk i profesor w szkole medycyny, nauk medycznych i żywienia z Rowett Institute na Uniwersytecie w Aberdeen w Szkocji.

Johnstone przyznała, że rada, by „jeść jak król, a jeść jak biedak” ma wielu zwolenników.

A wcześniejsze badania faktycznie „sugerowały, że jedzenie wcześniej w ciągu dnia zwiększa utratę wagi, wpływając na metabolizm energetyczny, w porównaniu do jedzenia później w ciągu dnia”, zauważyła.

Mimo to, „chronoodżywianie” – związek pomiędzy spożyciem pokarmu a porą dnia – „jest stosunkowo młodą nauką”, ostrzegła Johnstone.

Aby spróbować oddzielić mit od faktu, ona i jej koledzy postanowili przeprowadzić test dietetyczny z udziałem 16 mężczyzn i 14 kobiet. Przez miesiąc, każdy uczestnik został losowo przydzielony do przestrzegania porannej lub wieczornej diety, wyjaśnili autorzy badania.

Wszystkie posiłki były oparte na 30% białka, 35% węglowodanów i 35% tłuszczu podziału, podczas gdy całkowite dzienne spożycie kalorii było stałe.

Ale ci na porannej ciężkiej diecie spożywali 45% swoich dziennych kalorii na śniadanie, a następnie 35% i 20% na obiad i kolację, odpowiednio.

W przeciwieństwie do nich, ci na diecie wieczornej spożywali 20%, 35% i 45% dziennego podziału kalorii.

Pod koniec miesiąca wszyscy uczestnicy zrobili tygodniową przerwę, po której nastąpiła zamiana: w kolejnym miesiącu wszyscy jedzący rano stali się jedzącymi wieczorem i odwrotnie.

Wynik: „Stwierdziliśmy, że utrata wagi była podobna w przypadku obu diet” – powiedział Johnstone.

Wszyscy uczestnicy stracili znaczną ilość wagi, średnio około 7 funtów podczas każdego z jednomiesięcznych okresów. Po prostu żaden z tych wzorów diety nie spowodował większej utraty wagi.

Jednak Johnstone i jej koledzy zidentyfikowali jedną dużą różnicę między dwoma stylami odżywiania: zmniejszony głód wśród tych na porannej ciężkiej diecie.

Podczas gdy „nie było wpływu na wydatki energetyczne”, zauważyła, „był pozytywny wpływ dużego śniadania do kontroli apetytu w ciągu dnia, z mniejszym głodem”.

I to może dać rano-heavy dieta noga w górę w dłuższej perspektywie, powiedziała.

„Głód jest jednym z głównych powodów, że ludzie nie przestrzegają diety odchudzającej lub ograniczającej kalorie”, powiedział Johnstone. „Więc jeśli mamy strategie dietetyczne, które mogą pomóc kontrolować głód, to byłoby to korzystne w prawdziwym świecie”.

Johnstone i jej zespół podkreślili również, że jest mało prawdopodobne, aby istniało jedno uniwersalne podejście do tego, jak planowanie diety wpływa na metabolizm. Jednak szeroko mówiąc, „nasza praca sugeruje, że dystrybucja kalorii w ciągu dnia nie wpływa na metabolizm energetyczny lub utratę wagi”, powiedziała.

Wyniki zostały opublikowane online 9 września w czasopiśmie Cell Metabolism.

Connie Diekman jest konsultantem żywności i żywienia, dietetyk sportowy i były prezydent Akademii Żywienia i Dietetyki.

Choć nie jest zaangażowany w badania, powiedziała, że podczas gdy ustalenia nie zaskoczył ją, wyzwanie z tego rodzaju analizy „jest to, że żaden organizm ludzki działa w dokładnie taki sam sposób jak inny.”

„Ale jako zarejestrowany dietetyk, sugeruję klientom dwie rzeczy”, dodał Diekman. „Po pierwsze, ciesz się posiłkiem w ciągu jednej godziny od wstania z łóżka, aby pomóc podnieść poziom cukru we krwi z niskiego poziomu w ciągu nocy. Do tego posiłku spróbuj zjeść trochę białka i trochę węglowodanów, aby nie tylko pomóc podnieść poziom cukru we krwi, ale także utrzymać go przez kilka godzin. I numer dwa, paliwo ciało co trzy do czterech godzin, aby uniknąć nadmiernych spadków cukru we krwi, co może prowadzić do przejadania się,” powiedziała.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *