
Co odkryli badacze? Jedzenie największego posiłku na początku dnia raczej nie robi różnicy.
„Pojęcie czasu jedzenia, aby wpłynąć na zdrowie, istnieje od dawna”, powiedziała autorka badania Alexandra Johnstone, zarejestrowany dietetyk i profesor w szkole medycyny, nauk medycznych i żywienia z Rowett Institute na Uniwersytecie w Aberdeen w Szkocji.
Johnstone przyznała, że rada, by „jeść jak król, a jeść jak biedak” ma wielu zwolenników.
A wcześniejsze badania faktycznie „sugerowały, że jedzenie wcześniej w ciągu dnia zwiększa utratę wagi, wpływając na metabolizm energetyczny, w porównaniu do jedzenia później w ciągu dnia”, zauważyła.
Mimo to, „chronoodżywianie” – związek pomiędzy spożyciem pokarmu a porą dnia – „jest stosunkowo młodą nauką”, ostrzegła Johnstone.
Aby spróbować oddzielić mit od faktu, ona i jej koledzy postanowili przeprowadzić test dietetyczny z udziałem 16 mężczyzn i 14 kobiet. Przez miesiąc, każdy uczestnik został losowo przydzielony do przestrzegania porannej lub wieczornej diety, wyjaśnili autorzy badania.
Wszystkie posiłki były oparte na 30% białka, 35% węglowodanów i 35% tłuszczu podziału, podczas gdy całkowite dzienne spożycie kalorii było stałe.
Ale ci na porannej ciężkiej diecie spożywali 45% swoich dziennych kalorii na śniadanie, a następnie 35% i 20% na obiad i kolację, odpowiednio.
W przeciwieństwie do nich, ci na diecie wieczornej spożywali 20%, 35% i 45% dziennego podziału kalorii.
Pod koniec miesiąca wszyscy uczestnicy zrobili tygodniową przerwę, po której nastąpiła zamiana: w kolejnym miesiącu wszyscy jedzący rano stali się jedzącymi wieczorem i odwrotnie.
Wynik: „Stwierdziliśmy, że utrata wagi była podobna w przypadku obu diet” – powiedział Johnstone.
Wszyscy uczestnicy stracili znaczną ilość wagi, średnio około 7 funtów podczas każdego z jednomiesięcznych okresów. Po prostu żaden z tych wzorów diety nie spowodował większej utraty wagi.
Jednak Johnstone i jej koledzy zidentyfikowali jedną dużą różnicę między dwoma stylami odżywiania: zmniejszony głód wśród tych na porannej ciężkiej diecie.
Podczas gdy „nie było wpływu na wydatki energetyczne”, zauważyła, „był pozytywny wpływ dużego śniadania do kontroli apetytu w ciągu dnia, z mniejszym głodem”.
I to może dać rano-heavy dieta noga w górę w dłuższej perspektywie, powiedziała.
„Głód jest jednym z głównych powodów, że ludzie nie przestrzegają diety odchudzającej lub ograniczającej kalorie”, powiedział Johnstone. „Więc jeśli mamy strategie dietetyczne, które mogą pomóc kontrolować głód, to byłoby to korzystne w prawdziwym świecie”.
Johnstone i jej zespół podkreślili również, że jest mało prawdopodobne, aby istniało jedno uniwersalne podejście do tego, jak planowanie diety wpływa na metabolizm. Jednak szeroko mówiąc, „nasza praca sugeruje, że dystrybucja kalorii w ciągu dnia nie wpływa na metabolizm energetyczny lub utratę wagi”, powiedziała.
Wyniki zostały opublikowane online 9 września w czasopiśmie Cell Metabolism.
Connie Diekman jest konsultantem żywności i żywienia, dietetyk sportowy i były prezydent Akademii Żywienia i Dietetyki.
Choć nie jest zaangażowany w badania, powiedziała, że podczas gdy ustalenia nie zaskoczył ją, wyzwanie z tego rodzaju analizy „jest to, że żaden organizm ludzki działa w dokładnie taki sam sposób jak inny.”
„Ale jako zarejestrowany dietetyk, sugeruję klientom dwie rzeczy”, dodał Diekman. „Po pierwsze, ciesz się posiłkiem w ciągu jednej godziny od wstania z łóżka, aby pomóc podnieść poziom cukru we krwi z niskiego poziomu w ciągu nocy. Do tego posiłku spróbuj zjeść trochę białka i trochę węglowodanów, aby nie tylko pomóc podnieść poziom cukru we krwi, ale także utrzymać go przez kilka godzin. I numer dwa, paliwo ciało co trzy do czterech godzin, aby uniknąć nadmiernych spadków cukru we krwi, co może prowadzić do przejadania się,” powiedziała.